| PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)

Pengurusan Storan

Ringkasan Artikel

Menguruskan storan melibatkan penyusunan dan penyelenggaraan data yang disimpan pada pelbagai peranti dengan cekap seperti pemacu keras, pemacu keadaan pepejal (SSD), storan awan dan storan terpasang rangkaian (NAS).

Berikut ialah beberapa aspek utama mengurus storan dengan berkesan:

1. Penilaian dan Perancangan: Fahami keperluan storan anda dengan menilai jenis dan jumlah data yang anda miliki. Rancang untuk pertumbuhan masa hadapan dan pertimbangkan faktor seperti kebolehskalaan, kebolehcapaian dan keselamatan.
  2. Teknologi Storan: Kekal dikemas kini dengan teknologi storan seperti SSD, NVMe, storan awan dan konfigurasi RAID. Pilih teknologi yang betul berdasarkan prestasi, kebolehpercayaan dan kos.
  3. Menyusun Data: Laksanakan struktur logik untuk menyusun data, menggunakan folder, kategori dan konvensyen penamaan. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mencari dan mengurus fail dengan cekap.
  4. Sandaran dan Lebihan: Sandarkan data anda secara kerap untuk melindungi daripada kehilangan data akibat kegagalan perkakasan, pemadaman tidak sengaja atau ancaman siber. Pertimbangkan pilihan lebihan seperti konfigurasi RAID atau replikasi awan.
  5. Penyahduplikasian dan Pemampatan Data: Gunakan teknik penyahduplikasian dan pemampatan data untuk mengoptimumkan ruang storan dengan menghapuskan fail pendua dan mengurangkan saiz fail tanpa menjejaskan integriti data.
  6. Pengoptimuman Storan: Analisis penggunaan storan secara berkala dan optimumkan peruntukan storan. Alih keluar data usang atau tidak digunakan, arkibkan data yang jarang diakses dan tuntut semula ruang yang terbuang.
  7. Keselamatan: Laksanakan langkah keselamatan seperti penyulitan, kawalan akses dan pencegahan kehilangan data (DLP) untuk melindungi data sensitif daripada akses yang tidak dibenarkan, pelanggaran dan kebocoran data.
  8. Pemantauan dan Penyelenggaraan: Pantau kesihatan, prestasi dan penggunaan storan dengan kerap menggunakan alat pemantauan. Laksanakan tugas penyelenggaraan rutin seperti defragmentasi cakera, pembersihan cakera dan kemas kini perisian tegar untuk memastikan prestasi dan kebolehpercayaan storan yang optimum.
  9. Perancangan Pemulihan Bencana: Bangunkan pelan pemulihan bencana untuk mengurangkan kesan kegagalan penyimpanan, bencana alam atau kecemasan lain. Uji proses pemulihan secara berkala untuk memastikan keberkesanannya.

Disediakan oleh: Mohd Zul Mohd Yusoff

SXFRUAh~